Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CES.03 Pytanie 1
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile pustaków można uformować z 21,5 m3 masy, jeżeli na 1000 sztuk wyrobów zużywa się 4,3 m3?

A. 5 000 sztuk.
B. 10 000 sztuk.
C. 1 000 sztuk.
D. 3 000 sztuk.
CES.03 Pytanie 2
Organizacja i kontrolowanie p…

Która własność charakteryzuje materiał ceramiczny odporny na nagłe zmiany temperatury?

A. Odporność na zmiany wysokości obciążonej próbki materiału przy wzrastającej temperaturze.
B. Pełzanie materiału ceramicznego przy niezmiennych parametrach naprężenia.
C. Zdolność do zachowania wytrzymałości mechanicznej przy gwałtownych zmianach temperatury.
D. Zdolność do tworzenia się warstw ochronnych przy wzroście temperatury.
CES.03 Pytanie 3
Organizacja i kontrolowanie p…

Które tworzywo ceramiczne charakteryzuje się bardzo niską wytrzymałością na zginanie, tj. poniżej 50 MPa?

A. Porowaty materiał ogniotrwały.
B. Spiekany węglik krzemu.
C. Spiekany azotek krzemu.
D. Porcelana korundowa.
CES.03 Pytanie 4
Organizacja i kontrolowanie p…

W procesie przygotowania form do formowania półfabrykatów uwzględnia się informacje o wielkości

A. skurczliwości masy.
B. lepkości masy.
C. produkcji tygodniowej.
D. gęstości masy.
CES.03 Pytanie 5
Organizacja i kontrolowanie p…

Na którym etapie procesu produkcji talerza porcelanowego powstają reliefy?

A. Przygotowania masy.
B. Wypalania.
C. Suszenia.
D. Formowania.
CES.03 Pytanie 6
Organizacja i kontrolowanie p…

Które zalecenie kontroli jakości będzie miało wpływ na zmniejszenie wystąpienia zdarzeń obicia mechanicznego płytek ceramicznych w procesie produkcyjnym?

Lp.Wada płytki ceramicznejLiczba zdarzeńPrzyczyny
1.Zgrubienia9%Nieprawidłowy pomiar grubości płytki
2.Odbicie mechaniczne37%Zderzenia płytek w piecu rolkowym
3.Nieprawidłowy odcień płytki14%Błędna kalibracja urządzenia oceniającego odcień
4.Zaprószenia8%Niedokładne mycie susząrni rozpyłowej

A. Przeprowadzenie bieżącego remontu pieca rolkowego.
B. Korekta dokładności pomiaru grubości płytki po wyjściu z prasy.
C. Zwiększenie częstotliwości i dokładności mycia suszarni rozpyłowej.
D. Kalibracja urządzenia oceniającego odcień.
CES.03 Pytanie 7
Organizacja i kontrolowanie p…

Do wad użytkowych dachówek ceramicznych, które są dopuszczalne zalicza się odstępstwa od normy w zakresie

A. różnic odcieni barwy.
B. regularności kształtu.
C. nasiąkliwości.
D. przesiąkliwości.
CES.03 Pytanie 8
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z badań gotowych wyrobów budowlanych zalicza się do tzw. badań "nieniszczących"?

A. Określenie porowatości.
B. Określenie wytrzymałości.
C. Sprawdzenie dźwięku.
D. Badanie mrozoodporności.
CES.03 Pytanie 9
Organizacja i kontrolowanie p…

Przygotowanie próbki średniej laboratoryjnej przebiega metodą

A. kwartowania.
B. punktową.
C. równoległą.
D. bruzdową.
CES.03 Pytanie 10
Organizacja i kontrolowanie p…

Do zewnętrznych środków transportu zalicza się

A. ładowarkę teleskopową.
B. wagon towarowy.
C. dźwig towarowo-osobowy.
D. wózek widłowy.
CES.03 Pytanie 11
Organizacja i kontrolowanie p…

Na podstawie danych w zamieszczonej tabeli określ wielkość próbki ogólnej surowca sypkiego do pobrania z partii 150 ton tego surowca.

Materiały sypkie i w kawałkach
Wielkość partiiWielkość próbki
<4 ton5% całej partii
4-50 ton200 kg
51-200 ton400 kg
201-300 ton600 kg

A. 400 kg
B. 200 kg
C. 100 kg
D. 600 kg
CES.03 Pytanie 12
Organizacja i kontrolowanie p…

W jakiej temperaturze następuje wypalanie na ostro porcelany stołowej?

A. 1350÷1410°C
B. 700÷850°C
C. 500÷600°C
D. 1100÷1150°C
CES.03 Pytanie 13
Organizacja i kontrolowanie p…

Która czynność jest związana z obsługą aparatu Vicata?

A. Przesuwanie w pionie trzpienia z igłą.
B. Pomiar zagłębienia kulki w próbce.
C. Pomiar średnicy kulki.
D. Wypełnienie formy stalowej próbką.
CES.03 Pytanie 14
Organizacja i kontrolowanie p…

Przy produkcji których wyrobów z masy ceramicznej należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia związkami żelaza?

A. Rur kamionkowych.
B. Kształtek szamotowych.
C. Porcelany stołowej.
D. Cegieł budowlanych.
CES.03 Pytanie 15
Organizacja i kontrolowanie p…

W wewnętrzny odważnik kalibracyjny wyposaża się

A. wagę laboratoryjną.
B. suszarkę laboratoryjną.
C. łaźnię wodną.
D. aparat Vicata.
CES.03 Pytanie 16
Organizacja i kontrolowanie p…

Określenie próbka reprezentatywna oznacza próbkę

A. o dokładnie znanym składzie.
B. której struktura pod względem określonej cechy nie różni się od struktury całości surowca.
C. pobraną jednorazowo, tak aby jej struktura różniła się od struktury całości surowca.
D. złożoną ze wszystkich próbek pierwotnych.
CES.03 Pytanie 17
Organizacja i kontrolowanie p…

Który parametr jest kontrolowany podczas pracy suszarni i pieca do wypału wyrobów?

A. Skład spalin.
B. Temperatura gazów w przestrzeni roboczej.
C. Wilgotność surówki.
D. Wilgotność powietrza.
CES.03 Pytanie 18
Organizacja i kontrolowanie p…

Ważenie hydrostatyczne ceramicznego elementu pozwala określić jego

A. trwałość.
B. gęstość.
C. kształt.
D. mrozoodporność.
CES.03 Pytanie 19
Organizacja i kontrolowanie p…

Która z metod nie jest zaliczana do formowania mechanicznego?

A. Formowanie przez wibrowanie.
B. Termoplastyczne dotłaczanie.
C. Ciągnienie i następnie dotłaczanie.
D. Formowanie na kole garncarskim.
CES.03 Pytanie 20
Organizacja i kontrolowanie p…

Dobranie właściwego ciśnienia tłoka formującego w prasie hydraulicznej ma bezpośredni wpływ na

A. wielkość formowanej kształtki.
B. wytrzymałość gotowych wyrobów.
C. zużycie masy sypkiej.
D. czas formowania.
CES.03 Pytanie 21
Organizacja i kontrolowanie p…

Oblicz wskaźnik lepkości Wη masy lejnej, oznaczony przy użyciu wiskozymetru wypływowego, na podstawie wyników badania laboratoryjnego zamieszczonych w tabeli.

ParametrySymbolWartość pomiaruWzór obliczeniowy wskaźnika lepkości
Czas wypływu badanej próbki masy lejnej w sekundacht₁₁127t₁= (t₁₁+t₁₂+t₁₃)/3
t₂= (t₂₁+t₂₂+t₂₃)/3
Wη = t₁/t₂
t₁₂129
t₁₃128
Czas wypływu wody destylowanej w sekundacht₂₁10,1
t₂₂9,9
t₂₃10

A. 12,9
B. 12,8
C. 12,6
D. 13,0
CES.03 Pytanie 22
Organizacja i kontrolowanie p…

Zakres wilgotności, jaki powinna mieć masa sucha to

A. 16÷18%
B. 10÷12%
C. 2÷6%
D. 20÷24%
CES.03 Pytanie 23
Organizacja i kontrolowanie p…

Na podstawie zamieszczonej w tabeli receptury określ, które wyroby będą produkowane.

SurowiecUziarnienie w mmUdział % w masie
Kwarcyt0-250
Kwarcyt2-540
Złom krzemionkowy0-210

A. Kafle.
B. Cegły czerwone.
C. Muszle porcelanowe.
D. Prostki ogniotrwałe.
CES.03 Pytanie 24
Organizacja i kontrolowanie p…

W której metodzie formowania półfabrykatów należy usunąć nadlewy?

A. Prasowania.
B. Wgłębnej w formie gipsowej.
C. Szczypania.
D. Odlewania wylewnego.
CES.03 Pytanie 25
Organizacja i kontrolowanie p…

Surowce krzemionkowe stosowane w ceramice szlachetnej składuje się

A. w boksach utwardzonych odkrytych.
B. na hałdach.
C. w magazynach betonowych krytych.
D. w magazynach pod zadaszeniem.
CES.03 Pytanie 26
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile wynosi wymiar oczka sita, na którym kontroluje się szkliwa surowe?

A. 0,06 mm
B. 1,50 mm
C. 0,01 mm
D. 2,50 mm
CES.03 Pytanie 27
Organizacja i kontrolowanie p…

Jak inaczej nazywa się zabieg kalibracji urządzeń laboratoryjnych?

A. Adiustacja.
B. Strojenie.
C. Legalizacja.
D. Wzorcowanie.
CES.03 Pytanie 28
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z badań wykonuje się dla wyrobów ogniotrwałych?

A. Oznaczenie stopnia białości ceramiki.
B. Oznaczenie rozszerzalności cieplnej.
C. Oznaczenie odporności na działanie promieni UV.
D. Oznaczanie odporności na zarysowanie szkliwa.
CES.03 Pytanie 29
Organizacja i kontrolowanie p…

Które ze zdobień porcelany jest najbardziej kosztowne?

A. Pieczątkowanie.
B. Wykonanie reliefów.
C. Nałożenie kalki litograficznej.
D. Zdobienie metalami szlachetnymi.
CES.03 Pytanie 30
Organizacja i kontrolowanie p…

Badanie na obecność muszek i wytopów przeprowadza się dla potrzeb produkcji wyrobów

A. kamionkowych.
B. ceramiki szlachetnej.
C. kaflarskich.
D. gipsowych.
CES.03 Pytanie 31
Organizacja i kontrolowanie p…

Które zdobienie jest powszechnie stosowane w masowej produkcji naczyń stołowych?

A. Kalkomania.
B. Wytrawianie dekoracji.
C. Zdobienie lustrami.
D. Malowanie ręczne.
CES.03 Pytanie 32
Organizacja i kontrolowanie p…

Najczęściej przygotowuje się masę lejną przez wspólne

A. rozdrabnianie surowców w gniotowniku.
B. mielenie surowców wyjściowych w młynie kulowym.
C. mieszanie surowców w mieszadle ślimakowym.
D. nawilżanie surowców w mieszadle zetowym.
CES.03 Pytanie 33
Organizacja i kontrolowanie p…

Którą metodą powszechnie w Polsce formuje się cegły zwykłe budowlane?

A. Prasowania.
B. Odlewania bateryjnego.
C. Odlewania jednostronnego.
D. Ciągnienia.
CES.03 Pytanie 34
Organizacja i kontrolowanie p…

Z którym składnikiem należy zmieszać właściwy barwnik, aby przygotować farbę naszkliwną?

A. Mielonym kaolinem.
B. Białym barwnikiem.
C. Topnikiem.
D. Talkiem.
CES.03 Pytanie 35
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile kg surowca schudzającego zużyto, jeżeli stanowi on 25% w 2 tonach sporządzonej masy ceramicznej?

A. 1 000 kg
B. 500 kg
C. 1 500 kg
D. 250 kg
CES.03 Pytanie 36
Organizacja i kontrolowanie p…

Określenie badania stuprocentowe wyrobów gotowych oznacza

A. wykonywane losowo na niektórych wyrobach gotowych.
B. przeprowadzane na każdej kształtce danej partii wyrobów.
C. wyrób po badaniu ulega całkowitemu zniszczeniu.
D. wykonywane na całej powierzchni wyrobu gotowego.
CES.03 Pytanie 37
Organizacja i kontrolowanie p…

Do produkcji masy porcelanowej zużyto po 25 kg kwarcu i skalenia, które łącznie stanowią 50% udział w masie. Ile zużyto kaolinu, jeżeli stanowi on pozostałe 50% masy?

A. 50 kg
B. 25 kg
C. 40 kg
D. 100 kg
CES.03 Pytanie 38
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z podanych badań przeprowadza się dla surowca naturalnego?

A. Wilgotność.
B. Przesiąkliwość.
C. Porowatość całkowitą.
D. Kwasoodporność.
CES.03 Pytanie 39
Organizacja i kontrolowanie p…

Który barwnik występuje w recepturze na zielone szkliwo?

A. Tlenek tytanu.
B. Tlenek uranu.
C. Tlenek niklu.
D. Tlenek chromu.
CES.03 Pytanie 40
Organizacja i kontrolowanie p…

W jakiej ilości można stosować dodatek do mas produkcyjnych stłuczki pochodzącej z wyrobów wypalonych na ostro?

A. Powyżej 60%
B. Poniżej 20%
C. Od 25 do 35%
D. Od 40 do 55%